Karate

OM KARATE

Karate är ett gammalt kamp- och självförsvarsystem som började utvecklas på 300-talet i Indien och på 500-talet spreds till Kina. På 1300-talet hade Karaten nått den lilla japanska ön Okinawa. Karaten tränades flitigt bland såväl herrskap som bland bönder.

Under 1600-talet infördes ett vapen förbud på Okinawa så karaten fick tränas i all hemlighet. Det var även då man började utvecka den "moderna vapenträningen". Man använde sig bl a. av skäror och krattskaft.

Efter andra världskriget var Japan som bekant ockuperat av USA. Efter kriget spreds karaten med hemvändande soldater. Till Europa kom karaten under andra delen av 1950-talet, och till Sverige anlände den under 1960-talets början. Idag finns det ca 300 klubbar och ca 22000 aktiva i Sverige.

Karate är nu en motions- och tävlingssport. Attacker och försvar utförs med maximal styrka och snabbhet, där fullständig självkontroll eftersträvas. I träningen ingår olika slag, blockeringar, svep, sparkar och kast som utförs mot en eller flera motståndare.

Ett träningspass har normalt tre olika moment: uppvärmningsgymnastik och uppmjukningsövningar, teknikträning och slutligen styrke- och konditionsträning. Vissa ser karate som en konst, andra enbart som motion och självförsvar.

Tävlingsverksamheten inom karate är stor, från barn- och ungdomstävlingar till högsta internationella elit för både damer och herrar. Man kan tävla i kata (form) och i kumite (kamp).

VAD ÄR KUMITE?

Kumite, även kallat sparring eller fighting, tränar vi för att lära oss olika attacker och kontringar i rörelse. Man tränar också upp

sin koncentrationsförmåga, sin kondition och sin "tajming". För att kunna träffa sin partner med en regelrätt spark eller ett slag krävs kontroll på sina egna och sin sparring-partners rörelser. Vi tränar ingen "fullkontakt" utan tränar och tävlar helt efter WIKF's regler.

Får man träffa?Vuxna får träffa partnern med så kallad "skin touch", vilket betyder att man träffar utan att skada partnern. Skulle någon form av skada uppstå eller blod synas på en läpp eller dylikt bryts matchen och straff utdelas till den tävlande som skadat sin partner. Man kan alltså ej vinna en karatematch på knock out som i boxning. Barn får ej träffa med slag eller sparkar och har därför egna regler.

Vid tävlingar i kumite har man fyra domare, en huvuddomare och tre kantdomare. En karatematch pågår i två eller tre minuter (beroende på kön och ålder) eller tills den ena tävlande når 8 poängs ledning över sin motståndare. Man kan få ett, två eller tre poäng för en teknik beroende på vilken teknik man utfört eller hur bra tekniken klassas.

De exakta reglerna för tävling i karate finner du på Budoförbundets hemsida.

VAD ÄR KATA?

Man tränar kata för att lära sig tekniker och rörelser på rätt sätt. En kata utförs genom att man tänker sig att en eller flera motståndare attackerar en från olika håll.Man skall då göra vissa blockeringar och kontringar mot de tekniker som anfallaren gör. Teknikerna måste göras med full balans, styrka och exakt så som de lärts ut. Kata anses av många krateutövare som den mest teknik- och koncentrationskrävande delen av karateträningen.